För många är våren och sommaren en efterlängtad tid då djurungarna föds. Men för fastighetsägare och företag kan häckande fåglar innebära stora utmaningar och i vissa fall ge skador på din fastighet. Fåglar väljer ibland boplatser som vi människor uppfattar som olämpliga – men som är perfekta för dem. Balkonger, båtar, blomlådor, bryggor och tak är några exempel på platser där fåglar ofta bygger bo.
Fågelskyddsgruppen ser inte fåglar som skadedjur. Däremot förstår vi att häckande fåglar, skadade fåglar och instängda fåglar kan orsaka olägenheter och skador. Vi arbetar alltid med respekt för djur- och artskydd och strävar efter att lösa problem utan att systematiskt avliva djur. Det förebyggande arbetet är den absolut viktigaste åtgärden för att undvika problem – samtidigt som det skyddar fåglarna från onödigt lidande och stress.
Alla vilda fåglar är fridlysta och fredade i Sverige. Det innebär att det är förbjudet att döda, skada eller fånga dem. Fridlysningen omfattar även fåglarnas ägg och bon. Utöver detta är alla vilda fåglar och däggdjur skyddade enligt jaktlagstiftningen och jaktförordningen.
Lagstiftningen kring undantag är mycket komplex – därför är det viktigt att alltid kontakta oss för rådgivning innan ni agerar! Vi hjälper er att hitta en lösning som både följer lagen och tar hänsyn till fåglarna.
Det är mycket vanligt att fåglar bosätter sig på våra balkonger och uteplatser. Det är oftast en plats som ger fåglarna vind‐ och regnskydd men som också ger ett skydd mot rovdjur vilket förklarar varför de valt att bosätta sig på just den platsen. Det som är viktigt att tänka på i dessa situationer är
om du har möjlighet att upplåta platsen för fåglarna en viss tidsperiod. Exakt hur länge beror på vilken arttillhörighet som fågeln har. Tänk på att alla vilda fåglar i Sverige är fridlysta och fredade vilket även gäller deras bon. Fågelskyddsgruppen kan hjälpa dig i denna situation. Ta kontakt med oss innan du agerar på egen hand.